A Kent A. Paro fregattkapitány által vezetett Tízes SEAL Csapat 2005. április 1-én érkezett az afganisztáni Bagram repülőtéren lévő Camp Ouellette-be, a Nyolcas SEAL Csapatot váltva annak hathónapos kitelepülése után. A műveleti területük Kelet-Afganisztán volt, amely a hegyvidéki terepével számos felkelő csoportnak nyújtott menedéket, akik ha bajba kerültek, könnyedén visszavonulhattak a szomszédos Pakisztánba, ahova a koalíciós erők nem követhették őket.

2005 szeptemberére tartományi és országgyűlési választásokat tűztek ki Afganisztánban, ami ellenkezett a különféle tálib, al-Kaida és közönséges bűnöző csoportok érdekeivel, amelyeket összefoglaló néven koalíció-ellenes milíciáknak neveztek. A népszavazás zavartalanságának biztosításához fel kellett számolni ezeket a milíciákat, akik különösen aktívak voltak a Tízes SEAL Csapat felelősségi területéhez tartozó Kunár tartományban. Paro fregattkapitány ezért további SEAL-eket kért az Egyes és Kettes SEAL Szállító Jármű Csapatok állományából.

A Hawaii-on állomásozó Egyes SEAL Szállító Jármű Csapat (SDVT-1) A szakasza Mark Hernandez sorhajóhadnagy parancsnokságával április 4-én települt Bahreinbe, hogy külhoni belső védelmi feladatokat lásson el Katarban, Dubaiban, Jordániában és az Egyesült Arab Emírségekben. A harci feladatra vágyó SEAL-ek éppen azt igyekeztek elérni, hogy a szakasz egyik raját Irakba küldjék, amikor megkapták Paro fregattkapitány kérését. Az a döntés született, hogy Hernandez raja Katarba megy, míg a helyettese, Michael P. Murphy sorhajóhadnagy raja Afganisztánba települ, majd a katari feladat végeztével cserélnek.

Murphy és emberei, Daniel R. Healy első főaltiszt, Marcus Luttrell, Shane E. Patton, James E. Suh és Matthew G. Axelson másodosztályú altisztek április 26-án érkeztek a Bagram repülőtérre, és a Tízes SEAL Csapat E és F szakaszaiból álló harci egység alárendeltségébe kerültek, melynek parancsnoka Erik S. Kristensen korvettkapitány volt. Az SDVT-1 SEAL-jei rövid időn belül részt vettek több fogolyejtő és közvetlen művelet feladaton a Tízes Csapat tagjaival, amelyeken jó hasznát vették a magas szintű felderítő ismereteiknek.
Balról jobbra: Axelson, Healy, Suh, Luttrell, Patton és Murphy. Az SDVT-1 A szakaszának raja 2005 áprilisában érkezett Afganisztánba.
HEGYI TIGRISEK

A Kunár tartományban garázdálkodó koalíció-ellenes milíciák egyike volt Ahmad Shah csoportja. A becslések szerint 50-100 főből álló, Hegyi Tigrisekként ismert banda számos támadást hajtott végre az amerikai erők ellen. Shah állandó mozgásban volt, a hegyi falvak civil lakossága közé rejtőzve a hírhedt Korengal-völgyben, de átjárt Pakisztánba is embereket toborozni. Kunár tartomány stabilizálásához fontosnak tartották Shah csoportjának semlegesítését, ezért a koalíciós erők megterveztek egy műveletet a terület megtisztítására.

A Vörös Szárnyak hadművelet (Operation Red Wings) első részeként egy SEAL felderítő csapatot terveztek kirakni az éjszaka leple alatt egy falu, Csicsal figyelésére, ahol Shah tartózkodási helyét gyanították. A SEAL-eknek másnap meg kellett erősíteniük Shah ottlétét, majd be kellett hívniuk a szintén SEAL-ekből álló közvetlen művelet elemet, hogy elfogják vagy megöljék a felkelő vezetőt. A felderítő csapatnak meg kellett akadályoznia, hogy közben Shah elhagyja a falut, ezt mesterlövész puskával szándékoztak megoldani. A hadművelet harmadik részeként tengerészgyalogosokat és afgán katonákat terveztek beküldeni, hogy megtisztítsák az egész területet a maradék felkelőktől.

Kristensen korvettkapitány Michael Murphy sorhajóhadnagyot választotta a felderítő csapat vezetésére. Shah esetleges likvidálására két mesterlövész került a csapatba, Matt Axelson és Marcus Luttrell altisztek. Luttrell egyben szanitéc is volt. Híradósnak Shane Patton altisztet választották, azonban a művelet megkezdése előtt 24 órával a SEAL harci egység vezetői úgy döntöttek, Patton helyett Danny P. Dietz másodosztályú altiszt legyen a híradós, mert azt akarták, hogy a Kettes SEAL Szállító Jármű Csapatot is képviselje valaki.
Ezt a térképvázlatot egy SEAL rajzolta a műveleti területről a Vörös Szárnyak hadművelet előtt.
KIRAKÁS

2005. június 27-én napnyugta után a Bagram repülőtéren Murphy, Axelson, Luttrell és Dietz beszálltak a Turbine 21 hívójelű MH-47E helikopterbe. Kristensen korvettkapitány és a Tízes SEAL Csapat 22 tagja a Turbine 22 hívójelű másik MH-47E-be szállt be, hogy gyorsreagálású erőként készenlétben legyenek, ha a felderítő csapat bajba kerül. A 160. különleges műveleti repülőezred állományába tartozó két helikopter északkeletre indult, majd a Turbine 22 kivált a kötelékből, hogy Kunár tartomány székhelyén, Aszadabadban készültségben maradjon reggelig, aztán átrepüljön a dzsalalabadi előretolt műveleti bázisra, és a SEAL-ek onnan kövessék figyelemmel a hadművelet első 24 óráját.

A Turbine 21 haladt tovább a szakadó esőben a Szavtalo Szár hegyen kijelölt elsődleges földetérési zónához, ami az LZ Nez Perce nevet kapta. A földetérési zónát 5-6 méteres fák, nagy fatönkök, sűrű bokrok és jókora sziklatömbök borították. A műveleti területre érve a helikopter három színlelt kirakást hajtott végre néhány kilométer távolságban az esetleg ott lévő ellenség megtévesztésére. Az LZ Nez Perce-t elérve az MH-47-es kifüggött, és a gyorskötélen elsőként Dietz ereszkedett le, őt követte Luttrell, Murphy, majd Axelson. A helikopterről a tervezettel ellentétben leoldották a gyorskötelet, amit a SEAL-ek szerencsére észrevettek, és faágakkal, kövekkel álcáztak.

Az MH-47-es távozása után a négy SEAL a hatályos műveleti utasításnak megfelelően 15 percig mozdulatlanul hasalt, hátha a helikopter felkeltette valaki figyelmét. Aztán Dietz altiszt rádión közölte Kristensen korvettkapitánnyal, hogy épségben lent voltak, majd kapcsolatot létesített a magasan felettük köröző AC-130 Spectre csatarepülőgéppel, amely a közvetlen légi támogatásukra volt kijelölve az éjszaka idejére. Ezután Axelson altiszttel az élen a felderítő csapat elindult a Szavtalo Szár gerince mentén a figyelő tervezett helyére a továbbra is szakadó esőben.
A 160. különleges műveleti repülőezred Turbine 21 hívójelű  MH-47E Chinook helikoptere rakta ki Murphy felderítő csapatát.
FIGYELŐ

A GPS-szel tájékozódó és éjjellátó szemüveget használó SEAL-ek nehezen haladtak a megerőltető hegyvidéki terepen, és 7 óra alatt tették meg a körülbelül 7 kilométeres utat, minden tervezett ellenőrzési pont elérésekor bejelentkezve Kristensen korvettkapitánynál. A bőrig ázott, nagyokat eső SDVT-1 felderítők egy órával napkelte előtt érték el a figyelőnek kiválasztott helyet, és rádión jelentették, hogy megérkeztek. Azonban a fáktól nem láttak rá a falura, és nem mozdulhattak a fák közül, mert fedezék nélkül maradtak volna. Új állást kellett keresniük.

A négy SEAL száz méterrel távolabb talált egy jó helyet a fák között, ahonnan ráláttak a falura, ami kb. 2,5 kilométerre volt. A felderítők elfoglalták az állást, de hamarosan egy ködfolt eltakarta előlük az épületek többségét, ezért ismét új helyet kellett keresniük. Murphy és Axelson rövid felderítés után találtak egy jónak látszó helyet körülbelül egy kilométerre, és a csapat átvonult oda. Az út egy óráig tartott, és már a hegyek fölé emelkedett a nap, mire megérkeztek az új állásba. A hely remek kilátást biztosított a figyeléshez, de kevés fedezékkel.

A SEAL-ek elfoglalták az állást, ettek, ittak és megkezdték a falu figyelését. Körülbelül 2700 méteres magasságban voltak a hegyoldalon, harcászati gyémánt alakzatban hasalva, álcázva magukat, és kihasználva azt a kevés fedezéket, amit a terep kínált. A falu 2,5 kilométerre volt tőlük, de megfigyelő teleszkópot és távcsövet használva ez nem jelentett problémát. Közben a Kristensen korvettkapitány vezette SEAL-ek a két MH-47-essel visszarepültek a Bagram repülőtérre.
A Spartan 01 hívójelű SEAL felderítő csapat feladata egy falu figyelése volt, ahol Ahmad Shah tartózkodási helyét gyanították.
PUHA FELFEDÉS

Dél felé járt az idő, amikor a teljes csendet léptek zaja törte meg a hegyoldalon. Egy turbános öregember bukkant fel fejszével a kézében, és Axelson altiszt rögtön célba vette a Mk 12-es mesterlövészpuskájával. Az idős afgán egyenesen arra ment, ahol Luttrell rejtőzött egy fatörzs alatt, és amikor már majdnem rálépett, az altiszt kénytelen volt előjönni a fedezékéből és célba venni az öreget, aki azonnal elejtette a fejszéjét. Aztán a SEAL-ek meglepetésére vagy száz kecske jött az öregember mögött. Miközben Luttrell biztosította az afgánt, megjelent két további kecskepásztor, az egyikük egy 14 év körüli fiú volt, akiket szintén őrizetbe vettek a rejtekhelyükről előjövő SEAL-ek.

A Spartan 01 hívójelű csapat tagjai a puha felfedésként ismert helyzetbe kerültek, vagyis olyan személyek látták meg őket, akik nem jelentettek veszélyt. A művelet-végrehajtási szabályok világosak voltak az ilyen helyzetre: a fegyvereseket semlegesíteniük kellett, civileket elengedniük,  és új állásba vonulniuk. A terepen azonban nem volt ilyen egyszerű a kép. Ha elengedik a három afgánt, fennállt az esély, hogy figyelmeztetik Shahot, aki vagy megtámadja őket, és akkor túlerejű ellenséggel kerülnek szembe, vagy elmenekül, és akkor a Hegyi Tigrisek további veszélyt jelentenek az amerikaiakra Kunár tartományban. Ha viszont megölnek három civilt, köztük egy gyereket, az biztosan szalagcím lesz az egész világon, és hadbíróság előtt kell felelniük érte.

Hogy utasítást kérjenek, Dietz megpróbálta rádión hívni a dzsalalabadi műveletirányító központjukat, azonban nem sikerült kapcsolatot létesítenie. Murphy sorhajóhadnagy, ahogy az a SEAL-eknél szokás, kikérte az emberei véleményét, hogy mit tegyenek, de parancsnokként az övé volt a végső döntés. Úgy döntött, elengedik a kecskepásztorokat. A három afgán szaporán megindult felfelé a hegyen és semmi perc alatt eltűntek a kecskéikkel együtt az amerikaiak szeme elől.

A rossz előérzetű SEAL-ek öt percen belül útra készek voltak, és elindultak a kecskepásztorok nyomában, de mire felértek a hegygerincre, a három afgánt már sehol nem lehetett látni. A felderítő csapat visszatért a korábbi állásába, ahonnan a köd miatt kellett távozniuk. Ez az állás körülbelül 40 méterre volt a gerinc alatt, fatakarással és megfelelő rejtéssel. A SEAL-ek azt a döntést hozták, hogy meglapulnak és folytatják a falu figyelését. Ha a kecskepásztorok nem figyelmeztetik az ellenséget, az jó, ha igen, akkor remélhetőleg a rejtésük kitart éjszakáig. Pillanatnyilag a rejtőzködés volt a legjobb fegyverük.
Michael P. Murphy sorhajóhadnagy térképet tanulmányoz. Amikor a három afgán beléjük botlott, komoly döntést kellett hoznia.
TŰZHARC

Ugyanúgy gyémánt alakzatban voltak, mint korábban. Axelson figyelte először a falut a teleszkóppal, 20 perccel később Luttrell vette át a figyelést, őt Murphy követte az őrségben. Már több mint másfél órája voltak az új állásban, de a faluban nyugalom volt, és a hegyen sem volt semmi mozgás. Aztán Murphy pisszentett, és a hátuk mögé mutatott. A gerincen 30-40 ellenséges harcost láttak, akik AK-47-esekkel és RPG rakétákkal felfegyverkezve perceken belül elindultak lefelé, hogy két oldalról átkarolják az amerikaiakat.

Miközben a SEAL-ek lapultak, reménykedve, hogy az ellenség nem veszi észre őket, Dietz támogatást próbált hívni rádión, de továbbra sem sikerült összeköttetést teremtenie. A felderítő csapat csapdába esett. Négyen voltak sokszoros túlerővel szemben, segítség reménye nélkül, és az egyetlen menekülési útvonal a hátuk mögött volt, a csaknem függőleges hegyoldal a 2700 méterrel alattuk lévő nyílt völgy felé. Még bíztak benne, hogy sikerül észrevétlenül maradniuk, amikor felbukkant egy szakállas alak 20 méterre Luttrelltől és az amerikai felé fordította az AK-47-esét. Luttrell fejbe lőtte a Mk 12-es puskájával, és ezzel elszabadult a pokol.

Shah emberei három oldalról tüzeltek folyamatosan a SEAL-ekre, akik két Mk 12-es mesterlövészpuskával és két M-4-es gépkarabéllyal védekeztek. A gépkarabélyok M-203-as gránátvetővel is fel voltak szerelve. Dietz altiszt tüzelés közben fél kézzel a rádión próbált kapcsolatot teremteni, eredménytelenül. Körülbelül 5-6 percig tartották a SEAL-ek az állást, aztán páronként kénytelenek voltak visszavonulni, ami jó 100 méteres csúszást, bukfencelést, pörgést és esést jelentett lefelé a hegyoldalon. Út közben elvesztették a hátizsákokat, sisakokat, és az egészségügyi csomagot, ami Luttrellnél volt, akinek három csigolyája is megrepedt.

Az elsőként leérő Murphy-re és Luttrellre RPG rakétákat lőttek az ellenséges harcosok, és mielőtt a két SEAL fedezékbe húzódott, a sorhajóhadnagyot hasba lőtték. A másik tűzpár is leugrott, Axelson viszonylagos épségben ért le, de Dietz mozdulatlanul feküdve maradt. Murphy és Luttrell odafutottak hozzá a golyózáporban és fedezékbe húzták, miközben Axelson tűzzel fedezte őket. Dietz hamar magához tért, de a hüvelyujját ellőtték. Azonban így is folytatta a tüzelést, miként a társai, de az ellenség hamarosan megint átkarolta őket mindkét oldalon, és kénytelenek voltak ismét visszavonulni.

Ezúttal 10-12 métert estek, aztán szétszóródtak és tüzelőállásokat foglaltak, hogy feltartóztassák a két szárnyon újfent előrenyomuló ellenséget. Dietz újra megsebesült, az alsó hátán találták el és a hasán távozott a lövedék. Az altiszt tovább tüzelt, miközben vér szivárgott a szájából. Nem sokkal később újabb lövést kapott, ezúttal a nyakát találták el, de így is tartotta magát, amíg megint hátrálni nem kényszerültek. Luttrell az orrát törte, a többiek nem szenvedtek további sérüléseket.

A négy SEAL sziklák közé szorulva harcolt tovább. Körülbelül 45 perce zajlott a harc, amikor Dietz lövést kapott a nyaktövébe, és elesett. Luttrell odafutott hozzá, és fedezékbe húzta az altisztet, aki továbbra sem engedte el az M-4-esét. Hamarosan Axelson is megsebesült, a mellkasát találták el, de folytatni tudta a harcot, amíg ismét vissza kellett vonulniuk. Murphy és Axelson leugrottak, aztán Luttrell is elindult, maga mögött húzva Dietzet, aki fél kézzel tovább tüzelt, amíg egy golyó el nem találta a fejét.

A maradék három SEAL tovább tüzelt az előrenyomuló ellenségre. Aztán Murphy-t mellkason lőtték, Axelson pedig a fején sebesült meg súlyosan, és az ellenséges tűz továbbra sem csillapodott. Murphy sorhajóhadnagy ekkor elővette a zsebéből az Iridium műholdas telefonját, kiment a fedezékből nyílt területre, hogy jó jelet tudjon befogni, és a dzsalalabadi műveletirányító központot felhívva támogatást kért az embereinek. Közben hátba lőtték, és elejtette a telefont, de felvette, befejezte a hívást, és visszament a fedezékbe folytatni a harcot.

Az önfeláldozásával Murphy segítséget tudott hívni az embereinek, de hamarosan egy lövedék elvitte a fél fejét. Axelson is haldoklott, már nem tudta megtartani a puskáját, egy sziklatömbre támasztotta és úgy viszonozta az ellenséges tüzet Luttrell mellett. Röviddel később egy RPG csapódott be mellettük, és a robbanás lerepítette Luttrellt a sziklapárkányról, és amikor magához tért, már csend volt. Axelson is elesett, így Luttrell altiszt magára maradt.
A csata helyszíne a Szavtalo Száron. A kép megmutatja, hol esett el Murphy, Dietz és Axelson, és merre vezetett Luttrell menekülési útvonala.
Matthew G. Axelson másodosztályú altiszt bevetésen a hangtompítóval ellátott
Mk 12-es mesterlövészpuskájával.
A Tízes SEAL Csapat tagjai a Bagram repülőtéren egy MH-47-es helikopter előtt. Nyolc SEAL vesztette életét a lelőtt helikopteren.
LUTTRELL

Az egyedül maradt Luttrell altiszt mozdulatlanul várt sötétedésig, és sikerült észrevétlenül maradnia, ami annak is volt köszönhető, hogy a helikopter, amelynek lelövéséről nem tudott, elvonta az ellenség figyelmét. A nap folyamán hallott repülőgépeket és harci helikoptereket arra repülni, és bekapcsolta a PRC-148-as rádiója vészjeladóját, azonban választ nem kapott. A pilóták nem tudhatták, hogy nem az ellenség próbálta csapdába csalogatni őket a rádióval.

Sötétedés után az altiszt elindult, hogy vizet keressen, mivel veszélyesen kiszáradt. A repedt csigolyákkal és a repeszekkel megszórt bal lábával nagyon lassan tudott haladni. Másnap, 29-én reggel egy zöldellő erdőbe ért, amikor egy orvlövész eltalálta a bal combját. Luttrell legurult a hegyoldalon és három fegyveres vette üldözőbe. A SEAL a puskájával és egy gránáttal semlegesítette őket. Tovább vánszorogva délután sikerült vizet találnia, és amikor ivás után felnézett három afgánt látott, kettejüknél AK-47-es volt.

Az afgánok barátságosan viselkedtek, és bevitték Luttrellt a falujukba, Szabrajba. A helyi orvos ellátta a sebeit, és elhelyezték az egyik házban. Shah emberei követelték a falusiaktól, hogy adják ki nekik az amerikait, akik ezt megtagadták, mivel a pastuk becsületkódexe, a Pastunváli szerint halálig kellett védeniük azt, akit vendégül láttak. A SEAL-re folyamatosan két ember vigyázott felváltva, az egyikük a falu vénjének a fia volt, Mohamed Guláb, akivel Luttrell összebarátkozott.

A SEAL altiszt írt egy levelet, azonosítva magát, és Guláb apja elindult vele egy közeli amerikai bázisra, Camp Blessingbe. A levél eredményeként július 3-án délelőtt körülbelül 20 ranger és zöldsapkás érkezett a faluba, amit körülzártak Shah fegyveresei. Az amerikaiak légicsapásokat irányítottak az ellenséges állásokra, majd 22.00 körül megérkezett egy HH-60G Pave Hawk helikopter a Légierő 305. mentőszázadától, és felvette Luttrellt. A sebesült SEAL-t Aszadabadba vitték, ott átszállt egy C-130-as repülőgépre, és 23.00-kor landolt a Bagram repülőtéren, 6 nappal és 4 órával a Vörös Szárnyak hadművelet megkezdése után.

Luttrell jelentése alapján július 5-én megtalálták és hazaszállították Murphy és Dietz holttestét, míg Axelson testére csak 10-én találtak rá helyi afgánok segítségével. A tűzharcban tanúsított rendkívüli hősiességükért Danny Dietz és Matthew Axelson másodosztályú altiszteket posztumusz Haditengerészeti Kereszttel tüntették ki. Ugyanilyen kitüntetést kapott Marcus Luttrell is, aki szeptemberben visszatért a csapatához. Michael Murphy sorhajóhadnagyot az önfeláldozó tettéért, amivel lehetővé tette egyik embere számára a megmenekülést, posztumusz Becsület Éremmel tüntették ki.
Danny P. Dietz (balra) és Marcus Luttrell másodosztályú altisztek. A 4 fős SEAL felderítő csaptból csak Luttrell maradt életben.
Doug Gallagher altiszt, a Tízes SEAL Csapat H szakaszának egyik tagja a falunál, ahol Marcus Luttrellt megtalálták.
A HADMŰVELET VESZTESÉGEI

A Vörös Szárnyak hadműveletben, 2005. június 28-án szenvedte el a Haditengerészeti Különleges Hadviselés az addigi egy napra eső legnagyobb veszteségét. Három SEAL esett el tűzharcban és további nyolc halt meg a lelőtt helikopterben, melynek teljes legénysége szintén odaveszett a 160. különleges műveleti repülőezred állományából:

Michael P. Murphy sorhajóhadnagy, SDVT-1
Matthew G. Axelson másodosztályú altiszt, SDVT-1
Danny P. Dietz másodosztályú altiszt, SDVT-2

Erik S. Kristensen korvettkapitány, ST-10
Michael M. McGreevy, Jr. sorhajóhadnagy, ST-10
Daniel R. Healy első főaltiszt SDVT-1
Jacques J. Fontan főaltiszt, ST-10
Jeffrey A. Lucas első osztályú altiszt, ST-10
Jeffrey S. Taylor első osztályú altiszt, ST-10
Shane E. Patton másodosztályú altiszt, SDVT-1
James E. Suh másodosztályú altiszt, SDVT-1

Stephen C. Reich őrnagy, 160. SOAR
Chris J. Scherkenbach főtörzszászlós, 160. SOAR
Cory J. Goodnature főtörzszászlós, 160. SOAR
James W. Ponder III élenjáró őrmester, 160. SOAR
Michael L. Russell első osztályú őrmester, 160. SOAR
Marcus V. Muralles első osztályú őrmester, 160. SOAR
Shamus O. Goare törzsőrmester, 160. SOAR
Kip A. Jacoby őrmester, 160. SOAR
Megemlékezés a 11 elesett SEAL-ről Afganisztánban. A Vörös Szárnyak hadművelet okozta az addigi legsúlyosabb veszteségüket.
MENTÉS

Murphy telefonhívása után Kristensen korvettkapitány és SEAL-jei két MH-47-essel felszálltak a Bagram repülőtérről, és Dzsalalabadba repültek, ahol a tengerészgyalogosokból álló gyorsreagálású erő várakozott két UH-60-as helikopterrel. Azt tervezték, hogy a 32 fős SEAL harci egység felét kiteszik a csatától 5 perces repülésre lévő Dzsalalabadban, mert a nappali magas hőmérséklet és a 3000 méteren lévő ritka levegő miatt a gépek nem szállíthattak nagy terhet. A SEAL mentőcsapatot kirakják a Szavtalo Száron, átverekszik magukat Murphy csapatához, és visszatérnek velük Dzsalalabadba. A gépek aztán felveszik a maradék 16 SEAL-t és visszarepülnek a hegyre, hogy végezzenek Shah bandájával.

A két MH-47-es ismét a levegőben volt, és mire az UH-60-asok és az őket kísérő két AH-64 Apache harci helikopter felszállási engedélyt kapott, a különleges műveleti helikopterek már messze elől jártak. Az MH-47-eseken 8-8 hajózó és 8-8 SEAL volt. Már 17.20 körül járt az idő, amikor a Turbine 33 hívójelű vezérgép kilebegtetett a gyorsköteles kirakáshoz, és a kísérője, a Turbine 34 körberepült ellenőrizni a földetérési zónát, de az erősen fás terület miatt nem sokat láthattak. A Turbine 33 körülbelül 9 méter magasságban függeszkedett nyitott hátsó rámpával, amikor eltalálták egy RPG rakétával. A gép azonnal tűzgolyóvá vált és a hegyoldalra zuhant. A fedélzeten mindenki meghalt.

A Turbine 34 és a gyorsreagálású erőt szállító gépek engedélyt kértek a kirakásra, hogy túlélőket keressenek és felkutassák Murphy csapatát, a parancsnokság azonban nem engedélyezte, így a helikopterek visszatértek Dzsalalabadba. Sötétedés után öt MH-47E indult el a géptörés helyéhez, a sűrű köd miatt azonban vissza kellett fordulniuk. Másnap, június 29-én este az öt helikopter ismét felszállt, valamint tengerészgyalogosok indultak el gyalog délkelet felől a lezuhant gép felé.

Az öt MH-47-es két földetérési zónában rakta ki a SEAL-eket és a tengerészgyalogosokat, akik három óráig tartó nyaktörő ereszkedés után elérték a géptörés helyszínét, és körkörös biztosítást állítottak. Mind a 16 amerikai maradványait kiemelték a roncsból és helikopterrel a Bagram repülőtérre szállították őket. A gyalog haladó, és a terep miatt még egy órára lévő tengerészgyalogosokat visszafordították Dzsalalabadba. A négy eltűnt SEAL után közel háromszáz ranger és tengerészgyalogos kutatott, de semmit sem találtak.
TÖRTÉNELEM

Afganisztán: Vörös Szárnyak hadművelet
NavySEALs.hu